lauantai 25. lokakuuta 2008

Wrappin' it up ja tarina muurista

Edelliset päivät ovat sisältäneet keskinkertaisia urheilukohteita, jokusen laadukkaan porterin ja karpalolonkeron. Todella hyvän keskiviikon jälkeen päivät ovat olleet pintaraapaisuja. Olen ottanut tickin sieltä ja puoli prosenttia täältä sen enempää asialle syventymättä. Kaipaan lisää älyllistä haastetta.

Pääsin kokeilemaan hevosia torstaina. Kahdella näytöllä tunsin pystyväni parempiin suorituksiin, kun toisessa näytössä kuusi ikkunaa trackkasi kurssien kehitystä ja toisella näytöllä hoidin kaupankäynnin. Silti löysin edestäni tutun psykologisen muurin, jonka edessä olen ennenkin käynyt nöyristelemässä. Usein myös ajattelen löytäneeni tien sen läpi, niin tälläkin kertaa. Ehkä tällä kertaa oikeasti.

Muurin tuntevat kaikki treidaajat. Muuri on kaikilla omanlaisensa, mutta pääosin se koostuu itsepäisyydestä, ylpeydestä ja ahneudesta. Muuri ottaa sinulta pois juuri sen verran mitä olit saanut hankittua, ja silti olo tuntuu tyhjemmälle kuin alussa. Kunnioitan muuria, ainakin jollain tasolla. Siinä vaiheessa kun alan vihata tai pelätä muuria, on muuri minut voittanut.

Kuuden onnistuneen treidin jälkeen kuvitteellisen sankarin itseluottamus on korkealla. Itseluottamus on niin korkea, että pikku-Midas luulee kaiken liikkuvan haluamaansa suuntaan. Sitten kurssi ottaa pykälän väärään suuntaan. "Ei hätää, se nousee."

Toinen pykälä, ja treidaaja siirtää myyntitarjouksena siihen hintaan millä ostikin, valmiina tulemaan pois voitoitta/tappioitta. Samaaan aikaan muurin ylittäneet treidaajat hyväksyvät ilomielin pienen tappionsa, myyvät pois positionsa, hinta romahtaa, ja muurin takana seisova treidaaja on neuvoton. Hän jäätyy paikoilleen. Joka sekunti hinta liikkuu häntä vastaan enemmän ja enemmän, mutta turhautuneena ja epäuskoisena hän ei halua hyväksyä tilannetta, ja toimisen sijaan käyttää kalliit sekunnit toivomiseen. "Jospa se sieltä vielä."

Ja hinta on taas alempana. Viimein tuska käy niin kovaksi, että hän haluaa myydä hinnalla millä hyvänsä. Ison tappion realisoituessa se ehtii tuntua hetken jopa helpotukselta, kun hektiset sekunnit ovat ohi, kunnes hinta päättää aloittaa räjähdysmäisen nousun, ja treidaaja tajuaa myyneensä alimmalla mahdollisella hinnalla. Treidaaja hävisi juuri sen verran, mitä voitti aiemmista kuudesta. Lopettaessaan tähän tulos on +/- 0, jatkaessaan tulee todennäköisesti tappioita.

Edellinen esimerkki on kokemuksen rintaäänellä. Tuon suuren muurin olen jo ylittänyt, mutta edessä on myös muita muureja, jotka yrittävät estää treidaajaa onnistumasta. Ja ne kaikki ovat pääsi sisällä. Treidatessa hevosia kyse on sekunneista, kun taas prematchtrading esim. jalkapallossa antaa vartteja, jopa tunteja miettiä positiota ja sen kehitystä. Hevosmarkkinat houkuttelevat eniten uhkapelureita, jotka ovat paikalla jännityksen takia. Hevosissa on helpoin hävitä paljon ja nopeaa, ja samalla se tarjoaa taitavalle mahdollisuuden voittaa paljon.

Käyn tänää muurin edessä katsomassa riittääkö kunnioitukseni sen ohittamiseen. Sitä ennen selaan NHL-markkinat läpi ja tarkistan positioni muissa kohteissa. Illalla minut voi nähdä keilahallilla.

Ei kommentteja: